Koniec Európy. Októbrové Algarve je stávka na istotu

Autor: Radovan Kleinr | 25.7.2014 o 16:02 | Karma článku: 4,90 | Prečítané:  1165x

Prečo je rozvod taký drahý? Lebo stojí za to, hovorí jeden z vtipov o manželstve. Prečo je do Algarve také komplikované sa zo Slovenska dostať, ak človek nechce zruinovať rozpočet? Lebo rozhodne stojí za to.  Najjužnejší a najzápadnejší cíp Portugalska a zároveň Európy ma dlho magnetizoval, až kým som raz neodolal. A podľa všetkého neodolám ešte veľakrát. 

Predpoveď počasia na október avizovala teploty bezpečne nad 25 stupňov a bolo rozhodnuté. Nepotrebujem vyhľadávať tridsiatky v lete, keď sú aj u nás. Nízkonákladovkou cez Belgicko s nocľahom v Bruseli sme predpoludním pristáli vo Fare, srdci Algarve s medzinárodným letiskom. Z Viedne nejde nijaká priama mimosezónna linka. Z Bratislavy je to po zemi aj vo vzduchu s prestupom asi tritisíc kilometrov.

Letoviská v oblasti sú hojne rozosiate po celom pobreží, stačí si len vybrať. Z letiska sme brali taxík, pre dve osoby vyšiel spiatočný lístok s vopred udaným dátumom návratu na 40 eur. Bolo to necelých 30 kilometrov.
 

Bez vážnejšieho rozmyslu sme si stan rozložili v Albufeire, ale aj ostatné strediská na západ od Fara - Quarteira, Vilamoura, Portimao, Lagos - sú jedno zaujímavejšie než druhé. Tam je skvelá pláž, tam neviem aký kostol, tam pokoj, tam nočný život. Stačí si vybrať. 

Teplota nám v prvý októbrový týždeň ani raz neklesla pod 27 stupňov. Aj keď je v južnom Portugalsku sezóna takmer celoročne, taký pokoj pri mori s pieskovou plážou som nikde nezažil. Bezoblačno, s nezaplatiteľným vetríkom, keď to teplo absorbujete bez spoteného chrbta a zadku. A to aj podvečer a oblečení.  

Nad úchvatnou prírodnou scenériou plnou útesov vyrastajúcich z Atlantiku sa rozplýva každý turistický sprievodca. Vkročíte sa do vĺn, pred vami už len Afrika a napravo Amerika. Z hlavnej magistrály sa schádza k plážam, ktoré sme mali v októbri takmer prázdne. Letoviská sú poprepájané a vhodné na pešie spoznávanie. Drvivú väčšinu klientely tvoria turisti z Britských ostrovov, takže angličtine, futbalu a pivu sa "vyhnete" len v málo podnikoch. 
 

Ceny potravín porovnateľné s našimi, kupovali sme najmä mliečne výrobky, cestoviny, kečup, olivy, kávu, pečivo, vodu - všetko v normálnych cenách. A žĺtka vajíčok aj praženica boli až neuveriteľne žlté. Kompletné večerné menu s predjedlom, rybami, zákuskom a karafou vína koštovalo rovných desať eur na osobu. A na dobré dve hodiny máte postarané o gastronomický zážitok pri pitvaní a vychutnávaní štyroch mäsitých makrel ako dlaň. Ako sa aj v portugalčine hovorí: Bon appetit. 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Armádny generál: S migmi si načas vystačíme, no bude to drahšie

Udržanie starých stíhačiek bude drahé, Rusi si môžu zapýtať viac. Nebo by nám však dočasne mohli ochrániť aj Česi či Poliaci.

Nadhľad Matie Lenickej

Radi by sme mali istotu, že ráno ešte bude svetlo

Rozumieme, komu najviac nahráva a vyhovuje Kiskova kauza.

Komentár Petra Schutza

Gajdošovi sa veriť nedá, pre Danka

V Smer-SNS-Híd je kapitán veľkým pánom.


Už ste čítali?